top of page

Стивън Ган за работата си с Lady Gaga по V99


Как Lady Gaga е избрана за гост-редактор на един от най-продаваните броеве на V Magazine? Главният редактор, Стивън Ган, разказва всичко.

Как започна всичко?

Преди година бях на рождения ден на приятел в Париж. Там си поговорих с мениджъра на Гага, Боби Кембъл, и му казах, че е време да направим нещо. Тя често пишеше статии за списанието, но винаги искаше да направи нещо повече. Попитах го дали мисли, че е готова да редактира цял брой, а той само попита "Кога?". Боби мислеше, че началото на 2016 ще е спокойно, но тя спечели "Златен глобус", пя на наградите "Грами" и "Супербоул" в рамките на един месец.

Какво се случи след това?

Гага посети офиса няколко пъти, говорехме си и по телефона. Попитах я за най-откачените й идеи, а тя отвърна, че винаги е искала да накара Карл Лагерфелд да снима Хеди Слимане, а Хеди Слимане - Карл Лагерфелд. Бях скептичен и казах, че е невъзможно.

Защо мислеше, че е толкова трудно?

Карл и Хеди са били близки цели 10 години, но не са се чували от доста време. Мислех, че ще са твърде заети, но Гага настоя и аз им се обадих. За моя изненада, и двамата се съгласиха, а месец по-късно, се намирах в студио в Париж с Карл и Хеди и Гага по FaceTime.

Каква беше задачата на Гага?

Тя направи всичко. Съобразявахме се изцяло с нея. В същото време, тя снимаше и American Horror Story и останалите актьори от сериала бяха много важни за нея. Тя нареди на всеки какво да прави и написа кратък текст за всеки член на екипа. Свърза се с Инез и Винууд и Стивън Клайн. Беше изненадана от факта, че Клайн е бил приятел на Лий Маккуин. Искаше да удостои Александър Маккуин и 90% от дрехите във фотосесията са от личния архив на Дафни Гинес. Това беше шансът на Гага да освободи фантазиите си и да си поиграе.

Броят на Гага има цели 16 корици. Как беше решено това?

Попита ме кой е най-големият брой корици, които сме правили за едно издание. Казах й, че е 15, а тя отговори: "Значи трябва да направим 16".

Имаш ли си фаворит?

Обожавам всичките. Тази, на която Гага и Инез се взират една в друга е уникална. Гага искаше да прилича на Инез и си сложи черна перука като косата й. Когато Гага облече дрехите на Маккуин, се разплака. Чувстваше, че това е огромна чест.

Притесняваше ли се Гага за някоя част от процеса на редактиране?

Не, тя е безстрашна. Имаше готова представа за всичко. Сама написа повечето статии. Беше изключително благодарна за дадената й възможност. Приемаме работата си за даденост и понякога се оплакваме, но тя беше много ентусиазирана.

Как срещна Гага за първи път?

Една вечер, се срещнахме в суши ресторант в Ню Йорк, чрез общ приятел. Малко преди "Paparazzi" да стане хит. Срещал съм много хора. Някои оставят чувство на възхищение у теб, други - горчив вкус в устата ти. Тя е сред най-благодарните и най-мислещите личности, които познавам. От септември до декември, преди издаването на броя, тя ми пишеше SMS-и с идеите си за корици посреднощ. Постоянно ме питаше как се чувствам, изключително сърдечен човек! Тя е рядка птица. Имах възможността да си поговоря и с майка й. Оказа се, че е посещавала курс по журналистика в университета. Има новинарска кръв!

Как се справи броят с продажбите?

Принтирахме три пъти, което не се е случвало преди. Това означава, че сме разпродали наличните количества два пъти! За мен, това беше изключителен успех и доказателство, че физическите носители продължават да бъдат търсени.

Интервюто е редактирано, за да звучи добре на български език.


Акцент
Скорошни
bottom of page